13 Kasım 2014 Perşembe

Adana'lıyık Allah'ın Adamıyık! :)



Sıcaklığıyla, nemiyle, taş köprüsüyle, pamuğuyla, karpuzuyla, cezeryesiyle, içli köftesiyle, şalgamıyla, kebabıyla bilinen Adana'dan selamlar olsun. :)
Hadi biraz Adana'dan bahsedelim. 
Ben aslen Adana'lı değilim ama doğduğumdan beri orada yaşıyorum, orada büyüdüm. Herkesin bildiği gibi Adana çok sıcak bir memlekettir. Özellikle nem oranıyla birlikte insana nefes aldıramayacak kadar sıcak olur. Vücudun sürekli yapış yapıştır. Ne okullar da ne de evlerde klimanın olmadığını göremezsiniz. 
Ne canınız dışarı çıkıp gezmek ister, ne de yemek yemek. Fakat işin içine 'kebap' girince hiç affetmiyor insan. Bir de o mezeleri yok mu? Ne güzel bir gelenektir bizimkisi. Ben daha hiç bir yerde rastlamadım; yemeğin yanında salataların, mezelerin ikram olduğuna. Onlar içinde ekstra para ödüyorsun. Ama Adana'da iste bakalım kebabı, sana kaç çeşit meze getiriyorlar? 
Acılı ezme, soğan salatası, karışık salata, çiğ köfte, turşu, kısır, yeşillikler, patlıcan közlemesi, yanına bir de acılı şalgamı koy ve bunların hepsini ağız tadıyla ye kebabın yanında. 
Afiyet olsun :)


Karpuz ve pamuk Adana'ya mahsustur. İçli köftesi çok meşurdur. Bahsetmek istemiyorum ama bir de şırdanımız vardır. Bir Adanalı olarak görüntüsünden dolayı hiç yiyemedim ama çoğu Adanalı bayılıyor buna. Büyük ve meşhur bir Sabancı Camii'miz var, bir de eski bir taş köprümüz.  Klasik bir iki cümlesi vardır burasının: "Plakamız da bir Allah'ımız da!" , "Adana'lıyık Allah'ın Adamıyık!" gibi. :) 
Benim bahsedeceklerim bu kadar. Gezmenizi ve lezzetlerinizi tatmanızı tavsiye ederim. :)

1 yorum:

  1. Ya arkadaşım 2 parça et ve kalanının hepsi ot ya.
    Bu nasıl bir Memleket ki ot yedirip duruyor herkese. Gerçi ot sağlıktır ama bu kadarı da fazla efendim.

    YanıtlaSil