15 Kasım 2014 Cumartesi

Elbistan Çemeni ( Çamanı )





Pazar gününe merhabaaa:) 

Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz sayfama. Blogumda hiç yemek tarifi olmadığını fark ettim. Bir K.Maraş'lı olarak Elbistan çemeniyle geldim sabah kahvaltılarınıza. :) Aslında çemen değil, 'çaman' denir bizim oralarda. Yaz kış mutlaka bulunur ama en çok kurban bayramından sonra yapılır. Gribe kesinlikle çok iyi geliyor.
En çok sahanda yumurta ile karıştırarak pişiririz biz. Yumurta ile birleşince tadı bir başka oluyor gerçekten. Denerseniz eğer, dikkat edin alışkanlık yapıyor tadı.
Sözü daha fazla uzatmadan hemen tarife geçiyorum. :)


MALZEMELER

( Ölçüler 1 kg çemen içindir. )

  • 500 gram tuzsuz yada az tuzlu kırmızı toz biber ( tercih ev yapımı olması )
  • 1 paket yedi türlü baharat ( çemen tozu hariç )
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
  • 2 lt el yakmayacak şekilde et suyu ( kemikli et kaynatılıp hazır olmalı )
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 25/30 diş ezilmiş sarımsak
HAZIRLANIŞI

Kırmızı biberimizi geniş bir kaba alıp, içine baharatı ve ezilmiş sarımsağı katıp karıştıralım. Ardından et suyunu azar azar ilave ederek ellerimizle yoğuralım. Biber acı olduğundan bu işlemi eldivenle yapalım. Karışım katı olmayacak, cıvık dediğimiz kıvama gelince zeytinyağı ve cevizi de ekleyelim ve hafiften yoğurur gibi karıştıralım. Yoğurma kabında 30/35 dakika katılaşıp kıvamını buluncaya kadar bekletelim. Sonrasında cam kavanoza alıp buzdolabında muhafaza ederek tüketebilirsiniz. 




Ekmeğin üzerine sürüp atıştırmak için mükemmel lezzet

Bu da yumurtayla pişirilmiş hali


AFİYET OLSUN :)



2 yorum:

  1. BahaeTlarin isimleri tek tek verilse

    YanıtlaSil
  2. Yarım kilo biber
    2 litre su
    200 Gr sarımsak
    100 Gr baharat
    100 Gr zeytin yağı
    Topladım gerçekten
    1kilo yaptı?

    YanıtlaSil